Знаєте цей стародавній народний метод: в ринку з молоком кидали жабу, щоб воно не кисло? Часи змінюються. Жаб, особливо в містах, знайти ой як непросто, зате на зміну їм прийшли значно надійніші холодильники.
Знання про те, що холод необхідний для тривалішого збереження їжі старе, як світ. І треба сказати, що з давнини і до 30-х років ХХ століття допомагав у цьому звичайний лід. У 19 столітті в США навіть була поширена послуга – щоденна доставка свіжого льоду.
Перший холодильник, в якому не використовувався лід, був розроблений 1874 року мюнхенським вченим К. Лінде, котрий випросив на це грошей у… виробників пива. Відповідно, перша холодильна машина запрацювала на пивоварні Мюнхена.
Прапрадід звичного для нас побутового компресорного холодильника з’явився 1910 року в США, а через рік фірма «General Electric» розпочала виробництво холодильної машини «Одіфрен». Ці холодильники мали форму скрині і коштували більше 1000 доларів (вдвічі дорожче автомобіля!!!).
Як же працює це диво? Коротко кажучи, холодоагент за допомогою компресора мандрує холодильником і завдяки своїм властивостям то закипає, перетворюючись на газ і поглинаючи тепло, то переходить в рідкий стан, тепло виділяючи.
Спочатку в якості холодоагентів використовувалися дуже токсичні речовини, поки їх у 30-ті роки ХХ ст. не замінив штучно синтезований фреон. Так він і працював у холодильниках по всьому світу, аж поки у 80-их вчені не виявили, що зовсім безпечні на вигяд фреони руйнують озоновий шар атмосфери і сприяють змінам клімату. Тому сьогодні фреони заборонені, а на зміну їм прийшли інші речовини.
Одним із найважливіших компонентів холодильника булла і є теплоізоляція, від якості якої залежить енергоспоживання. Чим краще холодильник зберігає холод, тим менше електроенергії потрібно на охолодження продуктів.
З появи першого холодильника минуло чимало часу. З’явилася окрема морозильна камера, у 50-их роках ХХ ст. стала застосовуватися технологія No Frost, що дозволяє обходитися без регулярного розморожування і економить енергію. Сама енергоефективність холодильників значно зросла: останні моделі споживають майже втричі менше енергії, ніж їхні попепердники. Нещодавно французька фірма «Брисоно э Лотц Маринн» навіть виготовила дослідні зразки холодильників, що працюють на сонячній енергії.
На початку XXI ст. на ринку з’явилися інтернет-холодильники, в корпус яких вмонтований комп’ютер, екран якого виведений на дверцята. Мабуть, вже не за горами час, коли холодильники самі замовлятимуть в магазині доставку необхідних продуктів додому. Хоча, здається, треба буде запровадити обмеження на доставку морозива, пива і коли, а то вони завжди підозріло швидко закінчуються
Щоб холодильник допомагав зберегти не лише продукти, але й електроенергію:
Правильно розміщуйте продукти. Сучасні холодильники мають багато камер, призначених для зберігання різних продуктів: у кожній підтримується оптимальна температура.
Не ставте в холодильник продукти, температура яких значно перевищує кімнатну, оскільки велике виділення пари сприятиме зниженню енергоефективності.
Розморожувати продукти краще в… холодильнику. Можна просто звечора перекласти їх із морозильної камери на поличку з найвищою температурою (десь біля овочів). Таке розморожування не буде коштувати нічого.
Якщо холодильник не обладнаний системою автовідтаювання, його необхідно регулярно розморожувати. Уявіть собі, якщо шар льоду сягнув 5 мм, споживання електроенергії виросло на 30%!
Регулярно очищайте від пилу і бруду задню стінку холодильника (конденсатор). Запилений конденсатор може погіршити охолодження, компресор буде працювати частіше, а значить термін роботи холодильника скоротиться, а енергоспоживання виросте.
Обов’язково забезпечте достатню вентиляцію за приладом, тоді конденсатор і компресор працюватимуть нормально. Для цього відсуньте холодильник від стіни на 10 см.
Намагайтеся якомога рідше відкривати двері холодильника, а якщо відкриваєте – то не надовго.
Як би це не було стильно, але від чорних холодильників краще відмовитися. Холодильник зберігає нижчу температуру, ніж у кімнаті, тому його поверхня повинна віддзеркалювати тепло. Найкраще з цією задачею впорається срібляста поверхня, хоча біла глянцева теж підійде.
Іще трохи порад тут.