Вітаміни чи нітрати?

Вітаміни чи нітрати?

Не всі овочі та фрукти корисні. Щоб досягти високих урожаїв, виробники сільськогосподарської продукції часто зловживають пестицидами, гербіцидами та синтетичними мінеральними добривами. На жаль, ніхто з продавців не дасть гарантії, що овочі та фрукти не містять шкідливих добавок. Впевненим на 100% можна бути тільки щодо плодів, які ти виростив сам на своїй ділянці.
А поки ти ще не заснував свою ферму, залишається дотримуватися кількох нехитрих правил:

• Купуй місцеві овочі та фрукти. Їх перевозять на великі відстані, а отже, їх менше обробляють всілякими консервантами. Крім того, таким чином ти не підтримуєш витрати палива на транспортування продуктів.
• Everything is good in its season, – кажуть англійці. Кожен овоч не тільки найкраще смакує у свій сезон, а й є екологічно безпечнішим, бо менша ймовірність, що його обробили консервантами. Уже не кажучи про те, що аби виростити високий урожай у теплиці, виробники застосовують цілий букет хімії.
• Не все золото, що блищить. Неприродно красиві плоди не завжди смачні і можуть містити багато хімічних сюрпризів.
• Ретельно мий усі овочі та фрукти. А вирощені в теплиці взагалі краще чистити.

Далека родичка радара

Далека родичка радара

Мікрохвильовка – випадковий продукт американської військової промисловості, адже вперше її випустила корпорація «Raytheon», яка виробляла ще й радари. Мабуть, ні про один побутовий прилад не точиться стільки суперечок, скільки про мікрохвильову піч. Виробники стверджують, що винахід абсолютно безпечний, а деякі споживачі дуже в цьому сумніваються.

То як працює мікрохвильовка і що в ній небезпечного? У кожній печі є магнетрон, який перетворює електричну енергію на магнітне поле, що діючи на молекули води в їжі, змушує обертатися їх із частотою понад мільярд разів на секунду, внаслідок цього їжа нагрівається. Якщо покласти в мікрохвильовку продукт, який зовсім не містить води, скажімо, 100-відсотковий жир, він… не нагріється.

Важко стверджувати, наскільки шкідлива ця технологія для людини та продуктів. Однак однозначно можна сказати: мікрохвилі використовуються не тільки в СВЧ-печах, а і в засобах комунікації, наприклад, в мобільних телефонах. У мікрохвильовці дія хвиль спрямована не на людину, а всередину печі. Металевий корпус і металева решіточка на дверцятах «не пускають» мікрохвилі з печі. Єдина небезпека – при забруднених ущільнювачах дверцята можуть зачинятися нещільно, тож потрібно тримати пічку чистою.

Отже, на даний момент шкідливість мікрохвильовки не доведено. Зате переваги – очевидні. Мікрохвильова піч набагато економніша за електроплиту. По-перше, час приготування їжі значно скорочується, а по-друге – енерговитрати набагато нижчі. Порівняй: якщо на приготування якоїсь страви на електроплиті піде 2 кВт*год, то витрати мікрохвильовки становитимуть 0,36 кВт*год! Це в 5,5 разів менше!

Виходить, розігрівати їжу і навіть кип’ятити воду для чаю набагато вигідніше у мікрохвильовій печі. А от щодо розморожування – можна і без неї обійтися. Просто згадай заздалегідь, що тобі потрібно розморозити, і переклади продукти з морозилки на нижню полицю холодильника, десь ближче до овочів.

Домашній мартен

Домашній мартен

Технічний прогрес зазирнув на кухню доволі пізно. Аж до середини ХХ ст. у більшості країн куховарили в печах на вугіллі або дровах. Уявляєш, скільки часу витрачали жінки, або топити піч та утримувати кухню в чистоті? Ось чому створення першої газової плити у 1820 році стало справжнім відкриттям!

Газові плити з того часу мало змінилися: вони зручні, але, на жаль, мають низький ККД – всього 30–60%, а решта тепла «витікає» в повітря кухні.

Електричну плиту винайшли 1883 року. Сучасні електроплити можна поділити на дві групи: із резистивним нагрівальним елементом та індукційні. Індукційні плити мають найвищий ККД (близько 90%, у той час як ККД плит із резистивними нагрівальними елементами всього 60–70%), забезпечують високу швидкість та точність нагрівання. Серед недоліків індукційних плит – висока ціна і те, що вони потребують спеціального посуду з феромагнітним шаром на дні.

Поради екологічно свідомому кухарю
• Використовуй ту конфорку, яка найближча за розміром до дна посуду.
• Закривай посуд кришкою, так ти можеш готувати на малому вогні.
• Вимикай електроплиту на кілька хвилин раніше, ніж страва буде готова.
• Перевіряй температуру духовки. Не кожну страву треба готувати на максимумі.
• Перевір, чи щільно закриваються дверцята духовки. Не відкривай духовки без потреби. Зазираючи в духовку під час її роботи, ти щоразу втрачаєш до 20% тепла.
• У духовці використовуй скляний та керамічний посуд. Для такого посуду потрібна температура на 25°С менша, і їжа в ньому готується швидше.
• Обираючи нову духовку, поцікався теплоізоляцією дверцят. Це допоможе тобі заощаджувати в майбутньому. У духовках, оснащених вентилятором, гаряче повітря розподіляється рівномірніше, що дозволяє зменшити енерговитрати на 30%.
• І останнє. Щоб розігріти їжу або закип’ятити чашку чаю, краще використовуй мікрохвильовку. Мікрохвильова піч використовує на половину, а часом і на три чверті менше електроенергії, ніж звичайна електрична.

Іще дещо про куховаріння за законами teenergy

Душ для посуду

Душ для посуду

Посудомийна машина не просто робить наш побут приємнішим. Вона має багато корисних переваг.

По-перше, посудомийка зменшує витрати води. Так, для родини з 4 осіб машинка (порівняно з ручним миттям) заощаджує близько 7800 л води на рік. Щоб помити 12–14 комплектів посуду, машині знадобиться 14–18 л води, а миючи руками, ти використаєш близько 60 л.

По-друге, машинка може мити посуд при вищій температурі. Вона нагріває воду до необхідної температури сама, і ти не залежиш від того, чи є в трубах гаряча вода.

По-третє, посудомийка використовує набагато менше миючих засобів і не потребує додаткових губочок та ганчірочок. Недоліки теж є: наприклад, засоби для посудомийних машин містять фосфати, які викликають цвітіння води у водоймах.

Діапазон енергоспоживання для посудомийок досить широкий: від 0,57 до 1,7 кВт*год. для циклу за стандартною програмою. Споживання електроенергії залежить від обраної програми та класу енергоефективності машини. Ось нехитрі поради, які дозволять тобі знизити затрати енергії та води:
• повністю завантажуй машинку, тоді нагріта вода використовуватиметься ефективніше;
• використовуй енергоефективні цикли;
• відмовся від функції висушування посуду гарячим повітрям; якого б типу не була посудомийка, її можна вимкнути одразу після полоскання і, відхиливши дверцята, дозволити посуду висохнути на повітрі;
• не споліскуй посуд перед тим, як ставити його в машинку, сучасні машинки легко впораються з найбруднішими тарілками;
• миття при 50–55°C, як правило, дає такі ж добрі результати, що й при 65°C, то навіщо витрачати зайву енергію?

З екоторбою по світу

З екоторбою по світу

Дослідники підрахували: людина використовує пластиковий пакет у середньому 12 хвилин, а от розкладається він 400 років. Саме пластикові пакети становлять 7–9% всього світового сміття. Є про що поміркувати.

Взагалі-то, пластик буває різний. Сподіваюся, незабаром усі пакети робитимуть тільки з недовговічного біопластику, який розкладається уже через кілька років після використання. А поки до цього ще не дійшло, ти можеш зменшити використання пакетів. Як?

  • Купуючи щось у магазині або на базарі, відмовся від зайвого пакета. Звичайно, будь готовий, що твій вчинок викличе в когось подив, але ж сам знаєш: зміни не приходять самі по собі.
  • Інколи в магазині можна вибрати між пластиковим та паперовим пакетом. Ну, тут підказки зайві.
  • Якщо ти вже купив пластиковий пакет, використовуй його повторно. З однією торбинкою можна кілька разів сходити в магазин, а потім ще й як пакет для сміття її використати.
  • Намагайся купувати товар без пакування або той, у якому використовується менше упаковки. До речі, їжа без упаковки зазвичай менш оброблена, а отже, свіжіша і містить менше добавок.
  • Переходь на екоторбу!

Якщо ти носиш із собою екоторбу, тобі не потрібно щоразу купувати пластикові пакети. І не думай, що через використання полотняної торбинки ти виглядатимеш старомодно, сьогодні це тренд! Ти можеш купити різноманітні сучасні моделі екоторб (деякі з них у складеному вигляді займають так мало місця, що спокійно влазять у кишеню).

Екоторба – чудовий привід подизайнити. Спробуй, наприклад, пошити торбинку зі старої футболки або сорочки, а заміть ручки пришити краватку, яку тато надумав викинути. Або намалювати на своїй торбі монстра і пришити йому очі-ґудзики. Такого божевільно стильного аксесуара не буде ні в кого!

Кому кави?

Кому кави?

Хто з нас не любить зраночку зарядитися енергією кави? Але й сама кавоварка дуже «любить» енергію. Електричну. Енергоспоживання кавоварки коливається від 0,9 до 1,5 кВт*год.

Що ж, залишається дотримуватися загальних правил: варити кави стільки, скільки тобі потрібно, і вимикати кавоварку з розетки, якщо вона не працює.

А чайку?

Електрочайник – штука корисна і досить економна, якщо правильно нею користуватися. Так, наприклад, щоб скип’ятити літр води в чайнику, ти витрачаєш вдвічі менше електроенергії, ніж для кип’ятіння її на електроплиті. Отже, перед тим як варити їжу на електроплиті, є сенс скип’ятити потрібну кількість води в електрочайнику, а потім перелити її в каструлю. Так збережеш не тільки електрику, а й час.

Користування електрочайником може стати набагато економнішим. Як?

  • Не варто кип’ятити півтора літри води, якщо ти просто хочеш випити чашечку чаю. Кип’яти рівно стільки, скільки тобі потрібно: так і швидше, і економніше.
  • Вчасно очищуй чайник від накипу, він уповільнює нагрівання і псує якість води.
  • Не забувай про таку цінну річ як термос – і кип’ятити та гріти воду доведеться значно менше.
  • Якщо ти не користуєшся електрочайником, вимикай його, як і решту приладів, із розетки.
Кухонний пилосмок

Кухонний пилосмок

Пахощі котлеток, що розносяться по всій квартирі, коли їх смажать на кухні, для когось можуть бути приємним передчуттям обіду, а когось дратуватимуть. Однак запахи – не найгірша річ, яка потрапляє в повітря, коли ти куховариш. А є ж і продукти згорання природного газу та їжі, і часточки жиру. Частина цього, звичайно, нешкідлива, але дещо – наприклад, угарний газ – негативно впливає на здоров’я людини.

Щоб зробити повітря на кухні безпечним та чистим, якраз і потрібна витяжка. Вона засмоктує забруднене повітря, ніби пилосос, а потім очищує його, пропускаючи крізь фільтри, і виводить через вентиляційний канал.
Мабуть, найважливіший компонент витяжки – це двигун. Тут також можна провести аналогію з пилососом: чим потужніший двигун – тим сильніше засмоктується повітря. Отже, потужність двигуна має відповідати розмірам (точніше, об’єму) кухні. Тільки варто врахувати: з потужністю двигуна зростає і рівень шуму, і витрати електроенергії. Перед тим як купувати витяжку, фахівці радять зазирнути до техпаспорта приладу: рівень шуму не має перевищувати 50 децибел. Інакше витяжка гудітиме занадто гучно.

Від витяжки залежить чистота повітря у квартирі, а отже і здоров’я її мешканців. Тому, купуючи витяжку, не зупиняйся на приладах найнижчої цінової категорії. Зверни увагу на потужність, енергоефективність та рівень шуму.

Питну воду робимо самі

Питну воду робимо самі

Ми звикли поділяти воду на питну і технічну. Вода, яку ми п’ємо і використовуємо для приготування їжі, має відповідати високим гігієнічним стандартам (корисно, до речі, почитати). До технічної води вимоги менш суворі, тому її можна використовувати лише для прання, прибирання, поливу тощо.

Залежно від того, де воду взяли – у річці, ставку, неглибокій криниці чи на глибині 100 метрів – її джерела поділяють на поверхневі та підземні. 70% українців споживають воду з поверхневих джерел, забруднених промисловими та каналізаційними стоками, залишками цвітіння тощо. Донедавна підземні води вважалися чистими, бо забруднення начебто не сягає таких глибин, однак дослідження доводять протилежне. Одним словом, сьогодні майже вся вода перед питтям потребує додаткового очищення.

Якщо ми говоримо про централізоване водопостачання, то перш ніж потрапити до нас, вода проходить спеціальні очисні споруди. Однак навіть після централізованого очищення під час мандрівки іржавими трубами вода забруднюється знову. Крім того, для знезараження зазвичай використовують хлор, який утворює з органічними сполуками більш шкідливі речовини, що залишаються у воді.

Отож, нерідко вода з начебто питних джерел не відповідає стандарту, і краще самим поцікавитися її якістю – зробити відповідний аналіз у санітарно-епідеміологічній службі. Слід пам’ятати, що забруднена вода може спричинити безліч хвороб – від кишкових інфекцій до хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту і навіть неврологічних розладів.
Якщо вже з’ясувалося, що вода, яку ваша родина вживає для пиття, неякісна, то закривати очі на це небезпечно. Можна вжити різних заходів – змінити джерело (інша криниця чи бювет), почистити це джерело, купувати питну воду, встановити побутовий фільтр з доочистки чи скористатися народними методами.

Тут сміття перетворюється на ресурс

Тут сміття перетворюється на ресурс

Так-так. Саме в твоїй смітничці вирішується доля відходів – на звалище забруднювати довкілля, чи на переробку за другим життям.

Слід знати, що більшу частину відходів можна переробляти. Але для цього їх слід грамотно розділити. І перше правило – органічні відходи (харчові) окремо від неорганічних (пластик, скло, папір, метал, тканини тощо).

Більшість органічних відходів утворюються на кухні, тому саме їм місце в смітничці під раковиною. А от власники приватних будинків можуть їх одразу відправляти в компостну яму – власноруч виробляти органічні добрива для клумб та грядок.

А от неорганічні відходи взагалі можуть бути перероблені на різноманітні товари. При цьому при переробці 1 тонни макулатури ми зберігаємо 17 дерев, 1 тони пластику – 750 кг нафти, 1 тони склобою – 300 кг кальцинованої соди і 1250 кг первинних матеріалів для шихти.

Важливо тільки знайти правильне місце для кожного виду відходів (для паперу – біля робочого столу, для пластику, скла чи металу – десь у коморі) і гарненько на них натиснути. Так-так! Адже дуже часто сміттєве відро переповнене повітрям, що всередині пластикових пляшок :)

Ну, і окремо слід пам’ятати про існування небезпечних відходів. Це батарейки, ртутні термометри, медичні відходи, фарби, лаки, електроніка. Усі вони потребують переробки на спеціальних підприємствах, яких в Україні, на жаль, бракує. Однак на смітник їх точно не слід викидати.

Холодно! Іще холодніше! Мороз!

Холодно! Іще холодніше! Мороз!

Виявляється, холодильник – один з найненажерливіших приладів у нашому побуті. Енергозатрати на охолодження їжі становлять до третини нашого енергоспоживання!

Як привчити холодильник їсти менше?

  • Одним із найважливіших компонентів холодильника є теплоізоляція. Гумова прокладка навколо дверцят холодильника із часом висихає, починає випускати холодне повітря, а отже – збільшувати енерговитрати. Як перевірити, чи пропускають дверцята повітря? Поклади ввечері в холодильник увімкнений ліхтарик. Бачиш світло крізь щілини – значить, холодильник закривається не герметично.
  • У кімнаті, де стоїть холодильник, не має бути жарко. Розміщуй холодильник подалі від джерел тепла (плити, радіатора), на нього не мають потрапляти прямі сонячні промені.
  • Найхолодніший режим навряд чи тобі потрібен. Оптимальна температура в холодильнику – +3–5°С.
  • Регулярно очищуй від пилу та бруду задню стінку холодильника (конденсатор). Запилений конденсатор погіршує охолодження та збільшує енергоспоживання.
  • Обов’язково забезпеч достатню вентиляцію, відсунь холодильник від стіни на 10 см.
  • Завжди закривай контейнери з їжею та напоями: інакше волога випаровуватиметься і збільшуватиме навантаження на компресор.
  • Не став у холодильник продуктів, температура яких значно перевищує кімнатну.
  • Правильно розміщуй продукти. Сучасні холодильники мають багато камер, призначених для зберігання різних продуктів: у кожній підтримується оптимальна температура.
  • Розморожувати продукти краще в… холодильнику. Можна просто звечора перекласти їх із морозильної камери на поличку з найвищою температурою (десь біля овочів). Таке розморожування не буде коштувати нічого.
  • Якщо холодильник не обладнаний системою автовідтаювання, його необхідно регулярно розморожувати. Тільки уяви: коли шар льоду в морозилці сягає 5 мм, споживання електроенергії зростає на 30%!
  • Повний холодильник або морозильник функціонує більш ефективно, ніж порожній Якщо в тебе мало продуктів – можеш заповнити місце контейнерами або пластиковими пляшками з водою. Холодильнику легше підтримувати низьку температуру води, ніж охолоджувати тепле повітря, яке надходить щоразу, як ти відкриваєш дверцята.
  • Старі холодильники «з’їдають» найбільше енергії. Купуючи новий, обов’язково зверни увагу на клас енергоспоживання: найменше енергії споживає холодильник класу А, а ще менше – А+ чи А++.
  • Як би це не було стильно, але від чорних холодильників краще відмовитися. Холодильник зберігає нижчу температуру, ніж у кімнаті, тому його поверхня повинна віддзеркалювати тепло. Найкраще з цим завданням впорається срібляста поверхня, хоча біла глянцева теж підійде.

Іще дещо про холодильник у Читалці

Чим будемо мити?

Чим будемо мити?

Чим більше «хімії» ми використовуємо щодня, тим більше потенційно небезпечних речовин зберігаємо вдома і накопичуємо в організмах. Дослідження показують, що навіть у крові людини поруч із еритроцитами та лейкоцитами оселилися небезпечні хімічні речовини. До речі, різке зростання кількості алергічних реакцій та хронічних захворювань також пов’язують із «хімізацією» нашого побуту.

Антибактеріальні миючі засоби містять антимікробні пестициди та поверхнево-активні речовини. Препарати для чищення каналізації – концентровану кислоту, що виділяє шкідливі пари і може викликати опіки шкіри та слизових оболонок. Засіб для чищення духовок містить луг, що також може викликати опіки шкіри та очей. Засоби для посудомийних машин – фосфати та очисні агенти, що викликають подразнення слизових.

А що ж робити? – спитаєш ти. Не користуватися нічим? Ну, звичайно ж ні! Головне – максимально скоротити використання «домашньої хімії» і шукатиекологічно безпечні альтернативи.

Екологічною альтернативою для засобів чищення є старі добрі сода і оцет. І те, й інше – харчові продукти, безпечні для людини і довкілля. Оцет має чудові дезінфікуючі властивості. Можна додавати його у воду для миття підлог чи вікон, розчином оцту мити іграшки для малечі. А соду можна використовувати для всього: від ванної кімнати до каструлі. І, звичайно ж, не забувай про жорстку щітку – вона допоможе відмити будь-яку поверхню.

Повір, результат тебе здивує – і це без жодної реклами :)

Як вода витікає крізь пальці?

Як вода витікає крізь пальці?

Мити посуд або овочі під проточною водою – страшенно невигідно! Набагато економніше набирати воду в раковину або велику миску. Сам порахуй: щоб наповнити раковину або миску, тобі знадобиться лише три літри води, в той час на миття овочів або посуду під проточною водою витрачається близько 15 літрів води щохвилини. Не миючи посуд під проточною водою, ти заощаджуєш до 20 грн на місяць.

Немає потреби ще раз нагадувати про те, що кран має бути справний. Навіть якщо з крана капає дуже повільно, за місяць набігає кругленька сума.

Обираючи новий змішувач, надавай перевагу важільним. Вони швидше змішують воду, ніж змішувачі з двома кранами, а отже, менше води витрачається марно, поки ти встановлюєш потрібну температуру.

Встанови насадку-розпилювач на кран. Вона дозволяє зробити струмінь води сильним при значно менших витратах води.