Електроплита – найбільш витратний з усіх електроприладів. Якщо телевізор споживає на рік десь 300 кВт*год, холодильник – 450 кВт*год, то електроплита – більше 1000 кВт*год. Тому правильне користування електроплитою є одним з головних засобів економії електроенергії:
- Завжди користуйтеся каструлею того розміру, який вам необхідний для приготування їжі.
- Використовуйте конфорку потрібного вам розміру.
- Готуючи їжу, користуйтеся посудом з рівним дном, що дозволить Вам зберегти близько 50% енергії. Готуйте їжу з мінімальною кількістю води.
- Вмикайте конфорки на повну потужність тільки на час, необхідний для закипання. Готування їжі на малих потужностях значною мірою скорочує витрати електроенергії. Не потрібно постійно тримати конфорки на максимальній потужності: суп від цього швидше не звариться, оскільки вище 100ºС вода все одно не нагріється. Проте під час інтенсивного кипіння вона буде дуже швидко випаровуватись та забирати близько 0,6 кВт*год на кожний літр води, що википіла.
- Тримайте дверцята духовки зачиненими. Слідкуйте за тим, аби скляні дверцята залишалися чистими. Так ви завжди зможете побачити, що відбувається всередині духовки. Пам’ятайте, що кожного разу, коли ви відчиняєте дверцята, втрачаєте тепло.
- Коли куховарите, закривайте посуд кришкою. По-перше, так ви зможете скоротити час приготування їжі, по-друге, залишите чистою кухню, а по-третє, зменшите енерговитрати.
- Розморожуйте продукти у холодильнику протягом ночі, а не в мікрохвильовій печі.
- Часто-густо час приготування страви можна скоротити, якщо порізати складові інгредієнти на маленькі шматочки.
- Переконайтеся в тому, що теплі страви встигли охолонути, перш ніж ставити їх у холодильник.
- Заморозьте залишки або з’їжте їх наступного дня. Харчові відходи значною мірою сприяють викидам вуглекислого газу.
- На приготування їжі в мікрохвильовій печі витрачається значно менше енергії, ніж на газовій чи електричній плиті.
- Під час приготування їжі у мікрохвильовій печі закривайте її спеціальною або харчовою дірчастою плівкою для того, щоб утримати вологу та прискорити приготування.
- Набирайте у чайник рівно стільки води, скільки потрібно на цей момент. Так можна зекономити щонайменше 60 грн на рік. І не забувайте час від часу чистити чайник.
- Приготування великої партії їжі за один раз є більш енергоефективним. Зваріть борщу на всіх членів родини на тиждень
- Не встановлюйте холодильник або морозильну камеру поблизу опалювальних приладів, радіаторів, кухонних плит. Холодильник працює краще, якщо навколо нього вільно циркулює повітря.
- Не залишайте дверцята холодильника або морозильника відкритими на довше, ніж потрібно. Часто відкриваючи холодильник, ви втрачаєте гроші, тому що для відновлення необхідної температури споживається більше електроенергії.
- Перевірте, що є у вашому холодильнику або морозильнику, перш ніж піти за покупками.