Протягом останніх двох століть сільське господарство ведеться в інтенсивний спосіб. Мета його – використовуючи будь-які методи, будь-що досягти високих врожаїв, аби прогодувати населення Землі, що стрімко зростає. Про небажані побічні ефекти – виснаження ґрунтів, негативний вплив на довкілля – ми не звикли замислюватися. А в цей час ґрунти виснажуються, довкілля і люди страждають від пестицидів та міндобрив.
Людям знадобилося багато років, аби зрозуміти, що легше, вигідніше і розумніше не боротися з природою, а вчитися в неї, жити з нею в гармонії. Організувати господарство так, щоб воно функціонувало подібно до екосистеми – ось у чому суть органічного землеробства. Інакше кажучи, прихильники органічного сільського господарства дбають про стійкий розвиток, здоров’я людей і збереження природних ресурсів.
Для боротьби з хворобами рослин, комахами чи бур’янами органічне землеробство не використовує отрутохімікатів, адже вони шкодять людині та довкіллю. Ці отрути (пестициди, інсектициди, гербіциди), потрапляючи через фрукти та овочі до організму людини й тварин, можуть спричинити отруєння або серйозні хвороби. Так, наприклад, застосування інсектициду ДДТ (дихлордифенілтрихлорметилметан, або просто дуст) у деяких штатах США призвело до гормональних змін у птахів. Шкаралупа їхніх яєць стала настільки тонкою, що пташенята гинули навіть не вилупившись. Через це у деяких регіонах зникли птахи. Зараз ДДТ заборонений у більшості країн, але чи все ми знаємо про шкоду інших отрутохімікатів?
На заміну хімікатам прихильники органічного землеробства пропонують біологічні методи боротьби зі шкідниками. Наприклад, приваблюючи птахів на свою ділянку, ти борешся з комахами, а садячи сіючи чорнобривці поміж помідорами, захищаєш їх від шкідників.
Також органічний спосіб ведення сільського господарства не передбачає використання синтетичних мінеральних добрив. Для чого труїти довкілля і людину? Краще поспостерігати, яким чином відновлюються ґрунти в природі. Один із таких методів – поверхневий обробіток без переорювання. Якщо землю не перекопувати, не порушувати її природних шарів, то й відновлюється вона самостійно. Ще один секрет – мульчування, тобто вкривання поверхні ґрунту соломою, опалим листям чи перегноєм. Мульчування запобігає пересиханню й перегріванню ґрунту, збагачує його. Традиційно в «порядних садоводів» було прийнято згрібати солому, вирвані бур’яни, опале листя з грядок, але хіба ти знайдеш у природі голу землю? Залишаючи солому та листя на землі, землероб-органік не тільки позбавляє себе зайвої роботи, а й дозволяє ґрунту відновитися природним шляхом.
Використання генетично модифікованих організмів, гормонів росту тварин та рослин – все це заборонено в органічному сільському господарстві. Турбота про тварин взагалі важлива для «органіків». Вони не дають антибіотиків тваринам, якщо вони не хворі, не використовують гормональних добавок, випасають худобу на свіжому повітрі. Таке тваринництво, безперечно, набагато гуманніше, аніж традиційне, яке допускає, що корови все життя проводять у стійлі, а птахи нерухомо сидять у тісних клітках.
Органічне сільське господарство – це не якась новомодна новинка. Можна сказати, що протягом багатьох століть і навіть тисячоліть усе сільське господарство було органічним: для підживлення рослин використовували гній, про хімікати і міндобрива ніхто й гадки не мав. То коли ж сільське господарство перестало бути органічним? Тут думки розходяться. Одні вважають, що це відбулося у XVIII ст., коли з’явився відвальний плуг, що глибоко переорював землю, перевертаючи грудки і спричиняючи ерозію. До того часу селяни просто робили дерев’яною сохою тоненькі борозночки, в які клали насіння. Деякі дослідники переломним моментом вважають винайдення синтетичних мінеральних добрив у ХІХ столітті. Знадобилося понад сто років, аби визнати, що інтенсивне сільське господарство несе чимало проблем.
Сучасне органічне сільське господарство зародилося між 20-ми та 40-ми роками ХХ ст., а сам термін вперше вжив у своїй книзі барон Волтер Джеймс Нортборн – письменник, фахівець із сільського господарства та срібний призер Олімпійських ігор.
Свого часу до розвитку цього руху долучилися й хіпі: їх приваблювали ідеї гуманного ставлення до тварин та життя в гармонії з природою. У 70-х роках хіпі створили кілька ферм у США, котрі успішно працюють і досі.
Україна також має досвід органічного господарювання. Виробниче підприємство «Агроекологія», яке знаходиться в Шишацькому районі Полтавської області, вирощує органічні продукти вже понад 30 років.
Сьогодні у світі під органічне сільськогосподарське виробництво використовується близько 35 млн гектарів землі – ця площа трохи більша, ніж половина території України. Органічний рух набирає обертів, стає все популярнішим. Тепер уже можна носити органічний одяг (виготовлений з органічного льону, бавовни, шовку), їсти органічний сир, мюслі, шоколад, користуватися органічною косметикою. Ти навіть можеш сходити в органічний ресторан чи навіть організувати вечірку у стилі «органік»!
Багато відомих людей захоплюються ідеями органічного землеробства. Стелла МакКартні започаткувала лінію органічного одягу. Фермерами-органіками стали принц Чарльз та співак Стінг. Та що там говорити: навіть перша леді США Мішель Обама розбила органічні грядки прямо під стінами Білого дому.
Не обов’язково засновувати хіпі-комуну, аби втілювати принципи органічного сільського господарства в життя. Багато чого ми можеш зробити на своїй грядці.
Як зберегти здоров’я ґрунтів?
- Чергувати різні культури. Особливо корисно час від часу засіювати землю бобовими, які збагачують ґрунт азотом.
- Відмовитися від отрутохімікатів та мінеральних добрив.
- Не перекопувати землю на зиму, а використовувати плоскоріз Фокіна, який розпушує ґрунт, не руйнуючи його структури.
- Використовувати природні добрива: гній та компост. По можливості залишати сіно, листя та бадилля на поверхні землі.
- Зробити компостну яму.
- Як зберегти здоров’я екосистеми?
- Поставити годівничку для птахів.
- Насадити місцеві дикі квіти, які приваблюватимуть бджіл та метеликів
- Як зберегти своє здоров’я?
- Намагатися їсти сезонні місцеві фрукти та овочі: вони містять найменше шкідливих добавок.
- Чистити овочі та фрукти, що виросли в теплиці.
- Облаштувати органічну грядку – як Стінг чи Мішель Обама:)